Zich voordoen als accountant wordt aangepakt!

nba-logoBelastingdienst/Bureau Economische handhaving controleert titelgebruik

Als accountant heb je veel tijd besteed aan een opleiding. Bovendien moet een accountantskantoor voldoen aan vele voorschriften en moeten accountants bijblijven (permanente educatie).Ook laat de Raad voor Toezicht accountantskantoren regelmatig op hun kwaliteit toetsen.

Nu zijn er andere kantoren die zich presenteren als accountantskantoor. Soms gebeurt dit onbewust door bijv. de term accountancy te gebruiken. Hierdoor treedt echter wel concurrentievervalsing op en worden verwachtingen van klanten niet altijd waar gemaakt.

De beroepsorganisatie van accountants (NBA) schrijft kantoren aan die zich onjuist presenteren. Sommige kantoren/personen zijn  echter hardnekkig en blijven zich als accountant presenteren.

De Belastingdienst/Bureau Economische Handhaving heeft in het kader van het project onrechtmatig titelgebruik nu de eerste last onder dwangsom opgelegd.

Omdat er kantoren zijn die geen gehoor gaven aan het verzoek om te stoppen met het gebruik van de accountantstitel, heeft de NBA 58 dossiers aan de Belastingdienst moeten overdragen.

De Belastingdienst is belast met het toezicht op de naleving. Sinds 1 januari 2014 is de manier van handhaving gewijzigd en wordt dit geregeld via het bestuursrecht. Voorheen werd dit geregeld via het strafrecht. Dit brengt met zich mee dat de Belastingdienst nu bevoegd is om een last onder dwangsom en/of een bestuurlijke boete op te leggen.

Met het opleggen van een last onder dwangsom beoogt de Belastingdienst beëindiging van het gebruik van de accountantstitel. Voldoet de overtreder hier niet aan, dan is de overtreder de dwangsom verschuldigd.

Via de volgende link naar de BNA-site worden de resultaten van de aanpak schematisch weergegeven.

Bron: Accountant.nl

 

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen nieuws en getagged met ,,,,,. Maak dit favoriet permalink.