Fiscaal partnerschap: Begin en eind

Begin en einde fiscaal partnerschap

Als u het hele jaar fiscaal partner bent, dan kunt u de gemeenschappelijke inkomstenbestanddelen naar eigen inzicht verdelen tussen u en uw fiscale partner.

ScheidingHet gaat om de volgende inkomstenbestanddelen:

  • het saldo van de inkomsten en aftrekposten van de eigen woning
  • het inkomen uit aanmerkelijk belang
  • de persoonsgebonden aftrek
  • de gezamenlijke grondslag sparen en beleggen

Fiscaal partnerschap eindigt in beginsel wanneer men niet meer aan de voorwaarden voldoet.

Op het moment dat het fiscaal partnerschap gedurende het jaar eindigt, is het mogelijk om te opteren voor “voljaarpartnerschap”. Dit kan handig zijn wanneer de u de gemeenschappelijke inkomensbestanddelen onderling vrijelijk wil verdelen. U en uw partnermoeten hier dan wel beide kiezen voor voljaarpartnerschap.

Scheiding

Bij scheiding wordt het fiscaal partnerschap verbroken indien u in een verzoek indient tot echtscheiding bij de rechtbank en de u en uw ex-partner niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Het fiscaal partnerschap eindigt dan op het moment dat aan beide voorwaarden wordt voldaan. Het is dus een cumulatieve voorwaarde!

De wet biedt de mogelijkheid om fictief het gehele kalanderjaar fiscale partners te zijn van elkaar. In de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen moeten beide partners aangeven dat ze ervoor kiezen om het gehele kalenderjaar gezien te worden als fiscale partner van elkaar. Als in één van beide aangiften niet gekozen wordt voor toepassing van voljaarpartnerschap, is het niet mogelijk de bovengenoemde gemeenschappelijke inkomensbestanddelen naar eigen inzicht te verdelen.

Dit bericht werd geplaatst in Inkomstenbelasting en getagged met ,,,. Maak dit favoriet permalink.