Particulier kan btw zonnepanelen terugontvangen!

De aanschaf van zonnepanelen is in. Eerst kon u hiervoor subsidie ontvangen. De subsidiepot van € 50.882.000 is echter leeg. Vanaf 7 augustus 2013 kan daarom geen subsidie meer worden aangevraagd. Teruggaaf btw zonnepanelen is wel mogelijk!plaatje zonnepanelen

BTW op zonnepanelen

Als u als particulier eigenaar van zonnepanelen tegen een vergoeding energie levert aan uw energieleverancier dan bent u hiervoor BTW-ondernemer. Het moet wel gaan om een min of meer duurzame levering van energie (over een langere tijd wordt hiermee bedoeld).

Hoewel Staatsecretaris Weekers het ongewenst vindt, heeft hij op Kamervragen geantwoord dat er inderdaad sprake is van BTW-plicht.

Het gevolg is dat u de BTW over de aanschaf en installatie van de panelen kan terugvragen. Over de leveringen moet u BTW berekenen, maar tot een bedrag van € 1.345 per kalenderjaar geldt een vrijstelling voor de afdracht van deze BTW (Kleine Ondernemersregeling- KOR). Als de afdracht langdurig onder dit bedrag blijft, kan een vrijstelling van administratieve verplichtingen worden gekregen.

Anders moet u ieder jaar of kwartaal aangifte omzetbelasting doen.

U moet wel met een aantal zaken rekening houden:

  • Als u al BTW-ondernemer bent, dan kunt u waarschijnlijk niet profiteren van de KOR.
  • U moet wel tegen vergoeding aan uw energieleverancier leveren.

De Staatssecretaris wil overigens proberen de Europese BTW-richtlijn aan te laten passen. Hiervoor is echter de medewerking van andere EU-landen nodig.

Dit bericht werd geplaatst in Omzetbelasting en getagged met ,,,,,,,,,,. Maak dit favoriet permalink.