Nieuwe renteregeling vanaf 2013

Voor het vierde kwartaal 2012 zijn de percentages heffings- en invorderingsrente op 2,25% vastgesteld. Dit is dus een daling ten opzichte van het vorige kwartaal.

Jaar 1e kwartaal 2e kwartaal 3e kwartaal 4e kwartaal
2012 2,27% 2,50% 2,50% 2,25%
2011 3,00% 2,75% 2,75% 2,50%

De heffingsrente kan met ingang van 1 januari 2010 ook verschuldigd zijn bij erfbelasting vanaf 8 maanden na het overlijden. Het kan daarom van belang zijn om ingeval van uitstel van indiening van de aangifte erfbelasting tevens een voorlopige aanslag aan te vragen!

De heffingsrente wordt met ingang van 1 januari 2010 weer berekend vanaf 1 januari van het jaar volgend op het belastingjaar.

Nieuwe regeling: Belastingrente

Vanaf 1 januari 2013 is een nieuwe renteregeling in werking getreden (belastingrenteregeling). Deze geldt voor belastingjaren vanaf 2012. De rente is flink hoger dan de heffingsrente en bedraagt minimaal 4%. En in beginsel wordt geen rente meer vergoed!

Over de eerste zes maanden na afloop van het belastingtijdvak wordt geen belastingrente in rekening gebracht. Hierna is van belang of de inspecteur al dan niet te laat is geweest bij het opleggen van een (voorlopige) aanslag. De renteperiode wordt beperkt als een voorlopige aanslag wordt vastgesteld overeenkomstig een correct ingediend verzoek.

Voor het rentepercentage geldt voor vrijwel alle belastingen als percentage de wettelijke rente voor niet-handelstransacties met als minimum 4%. Voor de vennootschapsbelasting geldt echter de wettelijke rente voor handelstransacties met als minimum 8%! De rente wordt enkelvoudig berekend.

Advies

U kunt voorkomen dat u veel rente moet betalen. Als het kan door de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vóór 1 april in te dienen. Als dit niet kan – en dit is meestal het geval bij ondernemers – dan moet u z.s.m. een voorlopige aanslag vragen.

U moet dus controleren of uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over vorig jaar voldoende hoog is geweest. Als u denkt dat niet zo is, dan kunnen wij dit voor u aanpassen.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen nieuws,Inkomstenbelasting,Loonheffingen en getagged met ,,,,,,. Maak dit favoriet permalink.